четверг, 21 февраля 2013 г.

Люстра Чижевського: ... правда і вигадки


Останнім часом у продажу з'явилися різноманітні аероіонізатори, які виробники називають люстрами Чижевського. Та покупцям пропонують придбати продукцію, яка нічого спільного зі справжньою люстрою цього видатного ученого не має. Адже так називати можна лише цілком конкретну конструкцію, яка була докладно описана у фундаментальній монографії О.Л. Чижевського "Аероіоніфікація у народному господарстві" (1960 р.), яку дослідник пропонував для широкого запровадження. Принцип дії люстри Чижевського полягає в насиченні повітря негативними іонами кисню. Аероіони, які людина вдихає, віддають свої електричні заряди еритроцитам крові, а з ними — клітинам усього організму, нормалізуючи обмінні процеси.

  • Люстра Чижевського — не лише лікувально-профілактичний засіб, що захищає від багатьох захворювань. Апарат підвищує розумову і фізичну працездатність; нейтралізує смог від електронних приладів; "оживляє" повітря, видаляючи пил і мікроорганізми. При її застосуванні кілька десятків років тому справді були досягнуті відомі позитивні лікувальні ефекти! Нині ж усе те, що представлене на ринку як люстри Чижевського, — на совісті самих виробників, бо ж називати люстрою Чижевського ті новітні пристрої, які вчений не досліджував і не описував, — не можна. Отож подаємо креслення зовнішнього вигляду справжньої люстри Чижевського — електроеффлювіальної люстри ЕЕФФ-5.
А що ж реклама нині пропонує народу?
  • А ось і приклади люстр, які О. Л. Чижевський ніколи не пропонував для наших осель, зате їх радять сучасні виробники, використовуючи ім'я ученого і переконуючи в лікувальних властивостях.
  • Установка "Парасолька" — складна конструкція з пластмасових смужок, у які увіткнуті шпильки з колечками. Окрім того, що люстра виготовлена далеко не за зразком справжньої люстри Чижевського, у приладі застосовується імпульсне живлення, якому Олександр Леонідович приділяв велику увагу як електромагнітному випромінюванню і вважав небезпечним та ніколи не використовував.
  • "Бра" — так називається ще один виріб, який також ніякого зв'язку з винаходом О.Л. Чижевського не має. Покупцям пропонують навіть настільну установку "Глобус". Ще "оригінальніший" апарат — генератор негативних іонів води і повітря. Це невелика пластмасова конструкція з двома скляними трубками. У кожну трубку вставлено по відрізку дроту — випромінювача аероіонів. В інструкції стверджується, що це і є люстра Чижевського.
  • На жаль, наведені приклади свідчать про те, що заради досягнення своїх комерційних цілей виробники використовують ім'я всесвітньо відомого вченого і, розраховуючи на необізнаність покупців, постачають на ринок найрізноманітніші вироби, але аж ніяк не справжні люстри Чижевського. Їх у продажу, на жаль, нині просто немає.
  • Не зайве нагадати, що у своїй монографії вчений навів численні приклади благотворного впливу люстри на організм людини при лікуванні найрізноманітніших недуг. Сьогодні все це згадується в текстах реклами, але приписується новим "люстрам Чижевського".
  • Від редакції: Ми розділяємо побоювання з приводу довільного використання імені О.Л. Чижевського в цілях реклами. Це зовсім не означає, що пропоновані різними виробниками аероіонізатори шкідливі. Нам це просто невідомо. Відповідь можуть дати лише спеціальні випробування, в тому числі клінічні, а це вже компетенція відповідних організацій і установ. Можливо, новинки навіть перевершують прототип. Але люстра Чижевського — це люстра Чижевського. А все інше — ні.
  • Провідна компанія "Медлаб" (м. Київ), яка реалізує лабораторне і медичне обладнання і представляє продукцію заводів-виробників України, Росії, країн СНД та Європи, пропонує придбати такі "люстри Чижевського":
  • Апарат аероіонотерапії "Вінець" — 7400 грн.
  • Іонізатор повітря "Бра" (АИ-2 Хавея)— 1300 грн.
  • Іонізатор повітря "Глобус" (Еліон-132 Г) — (ціна не вказана).
  • Замовити одну з них, проконсультувавшись із консультантом фірми щодо особливостей роботи і лікувальних властивостей, Ви можете за тел. 0 (44) 592-36-00 або 0(44) 592-36-55. Доставка по всій території Україні.
  • А вже вірити виробникам таких приладів чи ні — вибір залишається за Вами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий